Moravskoslezské
Zelenenoviny.cz

Neplýtvej jídlem Opavo

15.1.2023 | Opava

plesnivé jídloTo, že se vyhazuje až příliš jídla se všeobecně ví. Každý z nás denně vyhodí nedojezený oběd po dětech, prošlé potraviny, plesnivou zeleninu. Přitom by stačilo lépe uvažovat jak nas samotnými nákupy, tak nad zpracování potravin.

V první půlce letošního roku budou prostory Obecního domu v Opavě patřit jídlu. Tématem však tentokrát nebude jeho příprava, ale plýtvání. I když na zpracování potravin nakonec podle pořadatelů také dojde, a to v souvislosti s využitím všech surovin tak, aby nezůstávaly nepotřebné zbytky.   

V Galerii Eisler odstartuje 18. ledna unikátní interaktivní projekt Zachraň jídlo!, který originálním způsobem představuje globální i česká fakta o nakládání s potravinami. „Věříme, že výstava donutí lidi k zamyšlení. Přijďte se přesvědčit, že i tak zdánlivě bezvýznamná věc, jako je nedojedený oběd, může výrazně ovlivnit svět, ve kterém žijeme,“ zve k návštěvě Eva Týlová, ředitelka Opavské kulturní organizace, která galerii Eisler provozuje.

Bez jídla se neobejde nikdo z nás, není proto divu, že hýbe světem. Na jedné straně uspokojuje naše hladová bříška a chuťové buňky, na straně druhé má produkce potravin na svědomí více než 20 % globálních emisí skleníkových plynů. Při zpracovávání jídla se spotřebovává energie i voda, životnímu prostředí nesvědčí ani jeho přeprava často přes celé kontinenty. Na světě se přitom zhruba třetina vyprodukovaného jídla vyhodí nebo znehodnotí. Z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že na každého obyvatele České republiky připadne ročně průměrně 33 kg vyhozených potravin, které by se ještě daly spotřebovat, a tím i ušetřit peníze v rodinném rozpočtu.

Na opavských sídlištích tvoří potraviny zhruba 17 % obsahu popelnic. Ty následně končí na skládce, kde se z nich uvolňuje CO2 a metan. Nejenže zbytečně platíme drahou likvidaci odpadu, ale především plýtváme jídlem, které může nasytit hladové.

Všechna tato fakta vedla autory ke vzniku projektu Neplýtvej jídlem, Opavo!, jehož součástí je právě i výstava v Obecním domě. „Expozice Venduly Chalánkové a Viliama Slaminka, která vznikla pod Fuczikovou kurátorskou taktovkou, hravě zpracovává téma plýtvání potravin s přidanou uměleckou hodnotou. Srozumitelně seznamuje s danou problematikou širokou veřejnost. Je určena dětem i dospělým, zkrátka všem, kteří se rádi vzdělávají zážitkovou formou,“ dodává Eva Týlová.

Projekt Neplýtvej jídlem, Opavo!, je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Kromě výstavy v rámci něj proběhnou také šokující besedy, kulinářské workshopy pro veřejnost a zábavné vzdělávací programy pro školy.

První beseda se uskuteční ve středu 8. 2. v 17 hodin přímo v galerii Eisler. Diskutovat přijede David Hájek z organizace Zachraň jídlo, která od roku 2013 usiluje o zodpovědné nakládání s potravinami.

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: web města Opavy

Zdroj: Pixabay.com

Více informací najdete v rubrikách:



    Reklama

    Reklama: